top of page

25η Μαρτίου 1821

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Ελληνικού Σχολείου Ρότερνταμ σας εύχεται χρόνια πολλά για την σημαντική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης που οδήγησε στην Απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό Ζυγό.

Ο ξεσηκωμός των πεινασμένων και ενδεών Ελλήνων απέναντι στον Οθωμανό δυνάστη ενέπνευσε με τα ιδανικά της όλο τον Δυτικό Κόσμο και δημιούργησε ένα σημαντικό Φιλελληνικό κίνημα ελεύθερων ανθρώπων που ήρθαν να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων.


Ταυτόχρονα, ο ελληνισμός της διασποράς δε δίστασε να θυσιάσει αξιώματα και περιουσίες προς τον Ιερό αυτό αγώνα, αφήνοντας τη «βολή» που τους παρείχαν τα αξιώματά τους. Τα ιδανικά αυτά που καλλιεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνικού διαφωτισμού έδωσαν το υπόβαθρο για την χειραφέτηση ενός λαού από το φόβο και την καταπίεση. Έδωσαν τη δυνατότητα στον «σκλάβο ραγιά» να γίνει ξανά πολίτης και δίδαξε πως το δικαίωμα στην ελευθερία που περνά μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό είναι αδιαπραγμάτευτο.


Δυστυχώς, φέτος λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου Ιού που συγκλονίζει την ανθρωπότητα, η εκδήλωση για την ανάμνηση της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν θα γίνει όπως είχε προγραμματιστεί. Σας καλούμε όμως να μεταδώσετε το πνεύμα και τα ιδεώδη της ημέρας στα παιδιά σας ώστε να αισθάνονται υπερήφανα για το ότι είναι Έλληνες και Ελληνίδες.

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Ύμνος εις την Ελευθερία

Σήμερα, ημέρα γιορτής και ανάμνησης του αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία τους,  αντί κειμένου παραθέτουμε το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού “Ύμνος είς την Ελευθερία” που αποτελεί και τον Εθνικό Ύμνο

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 2023/2024

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες και μέλη του συλλόγου μας, Σας καλωσορίζουμε στη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά! Ελπίζουμε να περάσατε ένα όμορφο καλοκαίρι γεμάτο ξεχωριστές αναμνήσεις. Το σχολείο μας είναι

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΣΧΟΛΕΙΟ 

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

bottom of page