top of page

28 Οκτωβρίου 1940

Το ΔΣ του σχολείου μας εύχεται σε όλα τα μέλη, τους μαθητές και μαθήτριές μας, και το εκπαιδευτικό προσωπικό χρόνια πολλά για την Εθνική μας Επέτειο.


Έχουν γραφτεί πολλά για την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940, άλλες φορές υπέρ και άλλες φορές με κριτική. Ανεξάρτητα από την οπτική του καθενός η ημέρα αυτή είναι φάρος που φωτίζει τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου για την Ελευθερία έναντι στο κάθε κακόβουλο δυνάστη.





Με αρχή το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και για περισσότερες από 200 ημέρες πολέμου σε 2 μέτωπα, ο ελληνισμός έδωσε στον υπόλοιπο κόσμο το μήνυμα ότι κανείς δυνάστης δεν είναι ανίκητος. Στιγμές ιστορικές, όπως το Ύψωμα 731, το Ρούπελ, και η Μάχη της Κρήτης, και άνθρωποι όπως ο Κατσιμήτρος, Δαβάκης, Κασλάς, και Ίτσιος αγωνίσθηκαν με αυτοθυσία και έδωσαν το παράδειγμα του ηρωισμού ως προϋπόθεση για την Ελευθερία. Στιγμές ιστορικές που αναγνωρίσθηκαν από εχθρούς και συμμάχους σε όλο τον κόσμο, ήδη από τον καιρό εκείνο.


Αλλά και όταν η τριπλή κατοχή (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία) έφερε το σκοτάδι στη χώρα με την πείνα του χειμώνα του ’41 και τα μαρτυρικά χωριά, η πίστη για την Ελευθερία δεν έπαψε να υφίσταται και ο αγώνας για την κατάκτησή της έγραψε ακόμα περισσότερες λαμπρές σελίδες στην Ιστορία της χώρας μέσα από την Εθνική Αντίσταση.


Συνηθίζουμε αυτή τη μέρα να μιλάμε για τα ηρωικά, πολεμικά κατορθώματα και τους πρωταγωνιστές, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στο μεγαλείο αυτής της ημέρας επίκεντρο ήταν ο απλός καθημερινός άνθρωπος. Είτε ως ο νέος που κατατάχθηκε πρόθυμα ως στρατιώτης, είτε ως γυναίκα της Ηπείρου που κουβάλησε στην πλάτη τις προμήθειες του στρατού, είτε ως απλός αγρότης στη Κρήτη που αντιστάθηκε με πέτρες και τσουγκράνες στον επίλεκτο Γερμανό στρατιώτη . Ήταν η συνεργασία των απλών ανθρώπων για τον κοινό σκοπό, τον αγώνα «ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν καί ὑπέρ τῆς Ἐλευθερίας μας». Αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια δεν θα πρέπει ξεχνάμε όταν τιμάμε το Έπος του 1940.


Φέτος λόγω της αναστάτωσης που έχει φέρει ο COVID-19 δεν θα κάνουμε εορταστικές εκδηλώσεις όπως συνηθίζεται. Θα αφιερώσουμε όμως τις ημέρες τις εβδομάδας αυτής στην Εθνική Επέτειο με κείμενα, αναφορές και συζήτηση για τα γεγονότα της εποχής. Θα σας παρακαλούσαμε ως γονείς και κηδεμόνες να αφιερώσετε και εσείς χρόνο στα παιδιά σας και να τους μιλήσετε για τα διδάγματα της σημαντικής αυτής μέρας: για τους λόγους που θα πρέπει να είμαστε περήφανοι που έχουμε την Ελληνική κληρονομιά.


Με εκτίμηση


Το ΔΣ του Ελληνικού Σχολείου (ΤΕΓ) Ρότερνταμ.

Recent Posts

See All

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΣΧΟΛΕΙΟ 

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

bottom of page